Przy zakupie karnetu nie
pobieramy wpisowego ani żadnych
dodatkowych opła
t :)


KARNET GRATIS
- zapytaj w recepcji
i przyprowadź przyjaciół :)


PORA DLA SENIORA
- wywiad z Teresą Popowicz

 

 

 

Znajdujesz się aktualnie w: Dietetyka » Dietetyka
Dziś jest Środa, 18 Października 2017, godz.  
 

Przepisy

Dania obiadowe

Naleśniki z indykiem [2 porcje] – Ciasto na 2 naleśniki: ¼ szklanki mleka maź 1,5%, 2 łyżki wody mineralnej, 1 białko jaja, 1/3 szkl. mąki, 1 łyżka oliwy, sól, kukurydza konserwowa. Farsz: filety z indyka 120-150g, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, pomidor, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, ½ kostki rosołowej, ½ łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka sosu sojowego, pieprz. Oliwę bardzo dokładnie wymieszać z sosem sojowym, papryką i sokiem z cytryny. Mięso pokroić w paski i włożyć do oliwy, chwilę potrzymać. Na patelnię włożyć koncentrat, miazgę z pomidorów, rozdrobnioną kostkę rosołową i pieprz. Do podgrzanej masy włożyć mięso i razem dusić. Do masy naleśnikowej dodać kukurydzę i usmażyć placki – podawać z farszem. Naleśniki: 389,7kcal, 11,9g b, 11,7g t, 58,9g wFarsz: 303,9 kcal, 40,6g b, 12g t, 10,8gw

Kurczak w warzywach [1 porcja] – mięso z kurczaka bez skóry (100 -120g), ½ małej marchewki, ½ pietruszki, mały kawałek selera, mały ziemniak, 2-3 łyżki groszku zielonego, ½ szklanki fasolki szparagowej, płaska łyżka mąki, sól, pieprz, liść laurowy. Mięso podlać wodą, lekko posolić i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w kostkę. Warzywa dodać do mięsa i dusić wszystko razem pod przykryciem aż warzywa i mięso będą miękkie. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, a następnie wlać do gotującego się mięsa, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. 267,5kcal, 27,7g b, 3,5g t, 39,4g w

Kurczak słodko-kwaśny [1 porcja] –  filet z piersi z kurczaka, noga lub udko bez skóry 120g, ½ średniej pomarańczy, duży pomidor lub ½ puszki pomidorów w zalewie, mała cebulka, łyżeczka oleju, sól, pieprz, papryka słodka, imbir, świeży majeranek lub tymianek. Mięso natrzeć solą, pieprzem i przyprawami, pozostawić na chwilę aby przeszło przyprawami. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki, cebulkę posiekać. Mięso włożyć do brytfanki, skropić olejem, obłożyć warzywami i  pomarańczą.  Piec w piekarniku ok 20-30 min polewając powstałym sosem. Gdy kurczak się zarumieni, posypać majerankiem. Piec jeszcze ok 5-10 min.  262,8kcal, 31,4g b, 9,7g t, 15,2g w

Bitka wołowa [1 porcja]- chude mięso wołowe bez kości- plaster-120g, ½ małej marchewki, ½ małej pietruszki, ½ cebuli, łyżka mąki, suszony grzybek, przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie. Plaster mięsa zbić tłuczkiem do mięsa, posolić, popieprzyć, doprawić papryką, pozostawić na chwilę, w tym czasie przygotować warzywa. Mięso obtoczyć w mące i zarumienić na patelni posmarowanej oliwą, dodać cebulkę. Warzywa pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, podlać niewielka ilością wody, dodać paprykę, grzybek i przyprawy do smaku (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie). Dusić powoli aż składniki będą miękkie. 231,3kcal, 34,9g b, 3,6g t, 16,5g w

Gulasz cielęcy z pieczarkami [1 porcja] – cielęcina ok 120g, cebula, 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, pieczarki konserwowane w zalewie -ok 1/3 małego słoika (100g), ¼ szklanki śmietany 9%, ¼ szklanki białego, półwytrawnego wina, ¼ szklanki rosołu z kostki, ostra papryka, tymianek, majeranek, sól, pieprz. Mięso pokrojone w kostkę podsmażyć na patelni posmarowanej oliwą z oliwek, dodać posiekaną cebule i przeciśnięty czosnek. Smażyć z ziołami. Dodać bulion wymieszany z winem i dusić do miękkości mięsa. Dodać śmietanę i posiekane pieczarki. Zagotować. 387,6kcal, 35,4g b, 20,2g t, 10,6g w

Gulasz po węgiersku [1 porcja] – 120g polędwicy wołowej w kostkę, cebula, oliwa z oliwek, sól, pieprz, papryka słodka, łyżka koncentratu pomidorowego. Mięso oprószyć solą, pieprzem i papryką, obsmażyć na patelni posmarowanej oliwą z oliwek. Cebulkę podsmażyć i dodać do mięsa, podlać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie. Na oliwie podsmażyć przecier z papryką, podlać wodą i dodać do mięsa. Dusić wszystko razem. 250,3kcal, 25,6g b, 14,6g t, 5,2g w

Indyk duszony z warzywami [1 porcja] – filet z piersi z indyka 120g, łyżeczka oleju, ½ małej papryki, ½ cebulki, ½ małej cukinii, mały pomidor, 1-2 ząbki czosnku, łyżka mąki pszennej, sól, pieprz, bazylia. Mięso obsmażyć na patelni posmarowanej oliwą z oliwek. Warzywa pokroić w kostkę, dusić parę minut na patelni, dodać przyprawy, zmiażdżony czosnek. Do warzyw dodać obsmażone mięso i dusić jeszcze ok 20 minut. Potrawę można zagęścić mąką. 221,7kcal, 24,9g b, 6,9g t, 17,5g w

Kurczak w potrawce z marchwi i pora [1 porcja] – udko z piersi z kurczaka bez skóry ok 120g, 2 łyżeczki masła, marchewka, ½ pora, sól, pieprz, słodka papryka, bulion z kostki – ok ½ szklanki. Mięso oprószyć przyprawami i obsmażyć z dwóch stron na łyżeczce masła. Marchewkę pokroić w plasterki i obsmaż na łyżeczce masła, zalać bulionem i dusić do miękkości. Dodać pora w talarki i dusić razem. Gdy warzywa będą miękkie dodać mięso i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić. 275kcal

Ryby

Ryba w warzywach [1 porcja]- filet z ryby 150g (dorsz, mintaj, płoć, okoń, flądra), ½ marchwi, ½ pietruszka, kawałek selera, ½ cebuli, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżeczka mąki, łyżeczka oleju rzepakowego, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa. Rybę posolić, doprawić pieprzem i gałką muszkatołową, pozostawić na ok. 20 min. warzywa zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w kostkę. Warzywa udusić pod przykryciem z dodatkiem liścia laurowego, ziela, oleju. Rybę obtoczyć w mące i dołożyć do warzyw. Pod koniec duszenia doprawić koncentratem i przyprawami.  190,2 kcal, 21,2g b, 6,1g t, 18,2g w

Ryba zapiekana [1 porcja] – filet z dorsza lub mintaja (120-150g), ½ małej marchewki, mała papryka, ½ cebulki, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka startego żółtego sera, łyżeczka oleju rzepakowego, sól, pieprz, tymianek lub bazylia, ząbek czosnku lub sproszkowany. Rybę rozmrozić, posypać solą, pieprzem i pozostawić aby przeszła smakiem. W tym czasie marchew zetrzeć na grubej tarce, cebulkę i paprykę drobno pokroić. Rozdrobnione warzywa zalać odrobiną wrzącej wody, dodać kilka kropli oleju i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać koncentrat i doprawić solą i pieprzem. W żaroodpornym naczyniu ułożyć rybę, przykryć ją uduszonymi warzywami, i posypać wszystko czosnkiem i przyprawami. Piec ok 20-30 min aż ryba będzie miękka i rumiana. Pod koniec pieczenia posypać danie startym żółtym serem. 230Kcal, 20,8g b, 10,6g t, 12,7g w   (z 2 łyżkami ryżu – ok 300kcal)

Dorsz w posypce ziołowej [2 porcje] –2 filety z dorsza bez skóry (150g/porcję), 2 łyżeczki masła, 3-4 łyżki bułki tartej, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 1 łyżeczka posiekanego koperku, ½ łyżeczki posiekanej bazylii, ½ ząbka czosnku. Można wykorzystać zioła suszone. Filety posolić, skropić sokiem z limonki (ew. z cytryny), pozostawić na chwilę. Wymieszać bułkę z masłem i ziołami. Obtoczyć rybę i piec w foli piekarniku lub na grillu. Kaloryczność 1 porcji - ok 220kcal, 26,7g b, 5g t, 15,6g w

Ryba w musztardowym sosie [2 porcje]- 2 filety z dowolnej ryby (150g/porcję), 1 marchewka, łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego (lub białego, wytrawnego wina), 2 łyżki musztardy dijon, natka pietruszki, sól, pieprz. Rybę oprószyć solą i pieprzem. Marchew obrać i ugotować na półmiękko, pokroić w plastry. Oliwę zmiksować z musztardą i octem, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Rybę i marchew ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem. Piec w piekarniku, przed podaniem posypać natką.   387,7kcal, 51,8g b, 12,3g t, 12g w

Ryba smażona [1 porcja] – Filet z dowolnej ryby – np. dorsz, mintaj, panga (100-150g), sok z cytryny, sól, pieprz, zioła, ewentualnie przyprawa do ryby smażonej. Rybę skropić sokiem z cytryny, obsypać przyprawami, pozostawić na chwilę aby przeszła przyprawami. Smażyć na patelni posmarowanej oliwą z oliwek. 150kcal, 24,8g b, 5,4g t 

Sosy

Sos serowy do ryby – 3 łyżki jogurtu, 3 łyżki śmietany 9%, łyżka startego żółtego sera żółtego „light”, ząbek czosnku, drobno posiekana natka pietruszki. Czosnek  wycisnąć. Wszystkie składniki wymieszać. Sosem polewamy podsmażoną rybę i wszystko razem zapiekamy w piekarniku. 107,7kcal

Sos czosnkowy – małe opakowanie naturalnego serka homogenizowanego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2-3 łyżki wyciśniętego czosnku, łyżka posiekanego szczypiorku, sól, pieprz. Sos podajemy do ryby. 268,1kcal

Sos curry [2 porcje] – 2 łyżki masła, łyżeczka mąki, ½ szklanki mleka, po łyżeczce cukru, curry, soku z cytryny, sól. Masło roztopić w rondelku. Mąkę rozprowadzić w mleku, dodać przyprawy. Wszystko razem wymieszać i dodać do masła. Na małym ogniu ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Sos podajemy do smażonej/pieczonej ryby. 2 porcje: 231,4kcal

Zupy

Zupa kalafiorowa [1 porcja]- 2 szklanki wywaru mięsnego na nodze z kurczaka bez skóry ok 100g , ½ małej marchewki, ½ małej pietruszki, ½ selera, 3-4 różyczki kalafiora, 1 średni ziemniak Do wywaru mięsnego wrzucić włoszczyznę, gotować ok. 20 min. kalafior podzielony na różyczki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucić do wywaru, gotować do miękkości. Można wykorzystać mrożone warzywa. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką. Można wykorzystać bulion z kostki.  114,8kcal, 9,2g b, 0,9g t, 23,6g w

Zupa pomidorowa [1 porcja]- ½ małej marchewki, ½ pietruszki, 1/3 selera, liść kapusty włoskiej, duży pomidor lub ¼ puszki koncentratu pomidorowego (2 łyżki), mięso z kurczaka bez skóry np. noga ok 100-120g, sól, pieprz. Mięso włożyć do ¾ litra zimnej wody, posolić i gotować do miękkości. Wrzucić włoszczyznę i dalej gotować ok. 20 min. Pomidory udusić oddzielnie w niewielkiej ilości wody, dusić ok. 10 min następnie przetrzeć przez sito. Wywar połączyć z przecierem lub pomidorami i zagotować. Można użyć bulionu z kostki. z makaronem 2 łyżki 40g – 171,2 kcal, 6,6g b, 1,2g t, 35,2g w

Zupa ogórkowa [1 porcja]– 2 szklanki wywaru mięsnego na nodze z kurczaka bez skóry 100-120g lub bulion z kostki, ½  małej marchewki, ½  pietruszki, 1/3 selera, mały por, 2-3 małe kiszone ogórki, mały ziemniak, sól, pieprz. Do wywaru mięsnego wrzucić włoszczyznę, gotować ok. 20 min. Ziemniak pokrojony w kostkę dodać do wywaru i gotować aż warzywa staną się lekko miękkie. Ogórki starte na grubej tarce dodać do wywaru i gotować jeszcze ok 20 min.  111,8kcal, 8,6g b, 0,5g t, 22,5g w

Zupa krem z groszku zielonego [1 porcja] - 2 szklanki wywaru mięsnego na nodze z kurczaka bez skóry ok 100g , ½ małej marchewki, ½ małej pietruszki, ½ selera, kawałek pora, 3-2 czubate łyżki groszku zielonego łuskanego, mrożonego lub groszku z puszki, sól, pieprz. Groszek wrzucić do niewielkiej ilości wywaru mięsnego i gotować do miękkości. Włoszczyznę gotować w wywarze mięsnym do miękkości, a następnie wyjąć, pokroić w kostkę i wyłożyć na talerz. Ugotowany groszek przetrzeć przez sito i zagotować w wywarze mięsnym, doprawić solą i pieprzem, a następnie przełożyć do talerza. Zupę można przygotować na bulionie z kostki. Wersja bez jajka: 63,7kcal, 6,3g b, 0,4g t, 14,5g w Wersja z jajkiem: 124,2kcal, 11,7g b, 4,6g t, 14,8g w

Zupa z fasolki szparagowej [1 porcja] – 1,5 szklanki fasolki szparagowej, 3 łyżki groszku konserwowego, cebulka, średni ziemniak, 3 plasterki szynki, szklanka bulionu z kostki. Cebulkę posiekać, szynkę pokroić w kostkę i razem podsmażyć na patelni posmarowanej oliwą z oliwek. Kiedy się zarumienią dodać ziemniaki i fasolkę pokrojone w kostkę – poddusić ok 10min. Zalać ok 1,5 szklanki bulionu i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać groszek i chwilę zagotować. Doprawić solą, pieprzem. Podawać posypane łyżeczką posiekanej natki pietruszki lub parmezanem. 241Kcal bez parmezanu

Zupa chińska [2 porcje] – 100g piersi z kurczaka, opakowanie mrożonki chińskiej, ½ szklanki suchego makaronu sojowego. Mięso pokroić  w kosteczkę, oprószonych solą, pieprzem, słodką papryką i usmażone na patelni posmarowanej oliwą z oliwek. Przełożyć do garnka, dodać mrożonkę i zalać 2- 2,5 szklankami wody. Gotować ok 20 minut, przyprawić i dodać na koniec makaron.

Krupnik z kaszy jęczmiennej [1 porcja]- wywar na nodze z kurczaka bez skóry ok 100g, 2 płaskie łyżki kaszy jęczmiennej, 1 mały ziemniak, ½ małej marchewki, ½ małej pietruszki, ½ selera, mały por, sól, pieprz, natka pietruszki. Przygotować wywar z mięsa gotując je w 1,5 – 2 szklankach zimnej wody. Do wywaru wrzucić wypłukaną kaszę i gotować aż stanie się lekko miękka. Wrzucić rozdrobnioną włoszczyznę i pokrojony ziemniak. Gotować aż ziemniak stanie się miękki. Przyprawić solą i pieprzem pod koniec gotowania.  221,4kcal, 14,6g b, 7,3g t, 29,4g w

Sałatki

Sałatka indyjska [1 porcja] – łyżka ugotowanego ryżu, po łyżce czerwonej fasolki konserwowej i kukurydzy konserwowej, ½ cebulki, ½ strąka małej czerwonej papryki, ½ pomarańczy, łyżeczka soku cytrynowego, sól, pieprz. Ryż ugotować na sypko z dodatkiem ½ kostki rosołowej. Paprykę, pomarańczę i cebulę pokroić w kostkę, połączyć z resztą składników i ostudzonym ryżem. Sok z cytryny zmieszać z solą i pieprzem, dodać do sałatki. 248,3kcal, 6,4g b, 1,1g t, 58g w

Sałatka warzywna [1 porcja] – po ½ ugotowanej  marchewki, ½ ugotowanej pietruszki, ½ ugotowanego ziemniaka, małe jabłko, ogórek kiszony, ½ cebulki, łyżeczka majonezu „light”, sól, pieprz. Warzywa pokroić w drobną kostkę, wymieszać i doprawić.  136Kcal

Sałatka fasolowa (z wędliną) [1 porcja]- 2 łyżki czerwonej fasolki z puszki, 2 małe kiszone ogórki, ½ małej cebulki, 2 plastry wędliny w kostkę, łyżeczka majonezu „light”, sól, pieprz, przyprawy do smaku. Posiekać drobno cebulę i ogórka w kostkę. Wszystko razem zmieszać i doprawić do smaku. 225Kcal

Sałatka fasolowa na ciepło [1 porcja]- ½ puszki fasolki, cebula, 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek  sól, pieprz, przyprawy (czosnek żywy lub granulowany, zioła prowansalskie, słodka papryka, inne do smaku). Cebulkę zeszklić na patelni na tłuszczu, a następnie dodać fasolkę i chwilkę podsmażyć. Pod koniec dodać przyprawy do smaku. 193,2 kcal, 13,8g b, 5,8g t, 36,1g w   (II - z koncentratem) + 2 plastry szynki – ok. 220kcal 

Sałatka z kurczaka i ananasa [1 porcja] – mały filet z piersi z kurczaka (ok 50-70g), łyżka ugotowanego ryżu, 2 plastry ananasa z puszki, łyżka kukurydzy konserwowej, ½ papryki lub ogórek konserwowy, 2 łyżki jogurtu naturalnego lub łyżeczka majonezu, sól, pieprz. Podsmażyć filet na patelni posmarowanej oliwą z oliwek, upiec lub zgrillować, pokroić w kostkę. Ananasa i ogórka pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać dodać jogurt i doprawić solą i pieprzem. 351,4kcal, 25,4g b, 2,2g t, 60,6g w

Sałatka z pieczonym kurczakiem [1 porcja] – ok 50-70g pieczonej piersi z kurczaka, 4-5 drobnych, całych marchewek (mogą być mrożone), łyżka groszku konserwowego, małe jabłko, łyżka natki pietruszki, łyżeczka sosu vinaigrette (np. instant), sól, pieprz. Marchewki ugotować w osolonej wodzie, tak aby pozostały lekko twarde, następnie drobniej pokroić. Jabłko i kurczaka pokroić w paseczki. Wszystko wymieszać, dodać natkę, sos i przyprawy. Ok. 190 kcal.

Sałatka z marynowanym selerem [1 porcja] – 2 łyżki marynowanego selera (ze słoika), 2 łyżki kukurydzy konserwowej, 3 plastry wędliny drobiowej, łyżka majonezu „light”. Ok 130 kcal

Sałatka z szynką z kiełkami [1 porcja] – 3 łyżki dowolnych kiełków, 3 plastry wędliny, ogórek kiszony, łyżka majonezu „light”, sól, pieprz. Składniki drobno pokroić, wymieszać i doprawić. 124,4 kcal

Sałatka z pomidorów, cukinii i mozzarelli [1 porcja] – 1 pomidor, ½ cukinii, 2 kulki mozzarelli (po 25g), oliwa z oliwek. Sos: łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, posiekane 1-2 ząbki czosnku, zioła: bazylia, oregano, pietruszka. Cukinię pokroić w plastry i podsmażyć na oliwie. Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry. Wszystkie składniki ułożyć naprzemiennie, polać sosem. Można przygotować w wersji na ciepło-zapiec w piekarniku. 172,5Kcal, 10,1g b, 11,9g t, 9,5g w

Pomidory z mozzarellą [1 porcja]- 2 małe pomidory, ser mozzarella (2 małe kulki po 25g), zioła prowansalskie lub bazylia, tymianek, sól, pieprz. Na talerzu przełożyć plastry pomidora kawałkami mozzarelli i posypać ziołami. Można też zapiec w naczyniu żaroodpornym – wersja na ciepło.(194 kcal, 9,5g b, 14,1g t, 11,1g w)

Sałatka grecka [ 1 porcja] -1/4 kostki sera feta „light”, średni pomidor, ¼ papryki, ½ ogórka, 2 liście sałaty lodowej, sałaty zwykłej lub kapusty pekińskiej, ½ małej cebuli, oliwki 4-5 szt. małych. Ser i warzywa pokroić w kostkę, dodać oliwki i porwane liście sałaty lub kapusty. Wszystko delikatnie wymieszać. 172,7kcal, 11,2g b, 10,8g t, 11,6g w

Brokuły z fetą [1 porcja] – 1/3 głowy brokuła, ¼ kostki sera feta „light”, łyżka płatków migdałowych, sos: zmiażdżone 1-2 ząbki czosnku, łyżka oliwy, ½ łyżeczki musztardy, ½ łyżeczki miodu, kilka kropli octu balsamicznego, pieprz. Brokuły ugotować na parze lub w wodzie na półtwardo, płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni z solą, fetę pokroić w kostkę. Brokuły wymieszać z fetą, polać sosem, posypać płatkami.  Ok. 300 kcal

Sałatka z warzyw i jajka [1 porcja] – 2 różyczki kalafiora, 2 różyczki brokułów, 1 mały pomidor, 1 jajko, 1 łyżka majonezu light, koperek, sól, pieprz. Kalafior i brokuły umyć, odciąć zgrubiałe końce. Ugotować je (osobno) w osolonej wodzie na półmiękko. Odsączyć, ostudzić, podzielić na różyczki. Jajko ugotować na twardo, pokroić w gruba kostkę, pomidor sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, majonez przyprawić solą i pieprzem. Warzywa delikatnie wymieszać, polać majonezem i posypać koperkiem. 228,3 kcal, 11,2 g b, 16,7g t, 14 g w

Sałatka z tuńczyka z jajkiem [1 porcja] -  ½ puszki tuńczyka w sosie własnym 70-80g, ogórek kiszony, 2 łyżki kukurydzy konserwowej, jajo ugotowane, łyżeczka majonezu „light”, sól, pieprz. Tuńczyka rozdrobnić, jajko i ogórka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez i doprawić do smaku solą i pieprzem. 231Kcal, 29,8g b, 6,5g t, 15,2g w

 
 
 
Zapisz się na zajęcia
 
Korzystanie ze strony oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, niektóre mogą być już zapisane w przeglądarce. Więcej informacji znajduje się w polityce prywatności.
Projektowanie stron: ARTECH Agencja InteraktywnaARTEH CMS