Przy zakupie karnetu nie
pobieramy wpisowego ani żadnych
dodatkowych opła
t :)


KARNET GRATIS
- zapytaj w recepcji
i przyprowadź przyjaciół :)


PORA DLA SENIORA
- wywiad z Teresą Popowicz

 

 

 

Znajdujesz się aktualnie w: Dietetyka » Dietetyka
Dziś jest Poniedziałek, 18 Grudnia 2017, godz.  
 

Diety

Przykładowy schemat diety redukcyjnej / ok. 1400 kcal

ŚNIADANIE
30g płatków owsianych + 100g chudego sera białego wymieszanego z jogurtem (lub 250-300g jogurtu) + owoc
lub 1 kromka pieczywa razowego + 100g chudego sera białego/mięsa (kurczak/indyk/cielęcina) + warzywo
lub jajecznica z 3 białek i jednego żółtka + 1 kromki pieczywa + warzywo

PRZEKĄSKI
sałatka warzywna z kurczakiem/indykiem/chudym serem białym około 50g + 1/2 kromki pieczywa razowego lub 1 kromk1 chrupkiego pieczywa) lub 30g ryżu/kaszy/makaronu jako dodatek do sałatki
lub "szybkie przekąski"
jogurt ok 200g/mleko sojowe 200g + owoc
lub jogurt 200g i około 3szt suszonych owoców (morela, śliwka, figa)

OBIAD
Zupa warzywna(lub obiad bez zupy)
30g kaszy/ryżu/makaronu razowego + 100g mięsa/ryby + warzywa
lub jeżeli zupa z makaronem/ryżem/ziemniakami:
100g mięsa/ryby + warzywa

KOLACJA
BEZ WĘGLOWODANÓW!!! Bez kaszy, ryżu, makaronu, ziemniaków, OWOCÓW
Chude mięso lub ser 100g + warzywa

Dieta redukcyjna / ok. 1200 kcal

Dietą cieszącą się poparciem środowisk naukowych jest dieta ok. 1200 Kalorii. Jej stosowanie wymaga dość starannego liczenia zawartości energii w spożywanych produktach. Trzeba tak skomponować dzienny jadłospis, aby sumaryczna zawartość energii nie przekroczyła założonej. Aby zapewnić dostawę wszystkich składników pokarmowych dieta musi być urozmaicona, a jej skład zgodny z ogólnymi zaleceniami IŻŻ. Tak więc, podstawą powinny być zboża i jego przetwory, z wyjątkiem produktów z białej mąki. Dieta powinna obfitować w warzywa i owoce, których dziennie powinno być przynajmniej ok. 0,5 kg.

Przy tak niskiej podaży kalorii niezmiernie trudno zapewnić jest wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Dotyczy to szczególnie soli mineralnych i mikroelementów. Na pewno nie uda nam się tego zrobić każdego dnia. Dlatego też pełen zestaw składników pokarmowych należy rozpatrywać w dłuższym okresie, np. tygodnia. Ułożenie dziennego jadłospisu powinno koncentrować się raczej na uzyskaniu odpowiedniej kaloryczności, a urozmaicenie produktów w ciągu tygodnia samo dostarczy w lepszym lub gorszym stosunku potrzebne mikroelementy. Nie należy też zbytnio dokładać starań o liczbę kalorii; nie musi ona dokładnie równo wynosić 1200 kcal, Założenia tej diety spełni zarówno 1200 kcal, jak i 1400 kcal.

Przykład diety 1000 kcal
I śniadanie - 250 kcal
II śniadanie - 100 kcal
Obiad - 350 kcal
Podwieczorek - 100 kcal
Kolacja - 200 kcal

Uwaga! Przed zastosowaniem diety, skonsultuj się z naszym Dietetykiem.

I śniadanie - 250 kcal

Do wyboru

  • Bułeczkę pełnoziarnistą posmarować łyżeczką masła lub margaryny, obłożyć 2 cienkimi plasterkami gotowanej szynki oraz kilkoma plasterkami ogórka.
  • 3 dag płatków czekoladowych zalać połową opakowania jogurtu waniliowego, wkroić mandarynkę.
  • 10 dag twarożku wymieszać z łyżeczką śmietany, skropić sokiem z cytryny i posłodzić słodzikiem.
  • Dodać pokrojone pół pomarańczy i pół jabłka oraz 10 dag malin.
  • Kromkę ciemnego tostu posmarować łyżeczką margaryny, obłożyć liściem sałaty, plasterkiem sera żółtego lub łyżeczką serka topionego. Zjeść z kiwi i marchewką lub pomidorem, papryką.
  • Kromkę chleba z pełnego przemiału posmarować łyżeczką masła i 5 dag twarożku, położyć pomidora na kanapkę.
  • Jajko roztrzepać z łyżką wody, dodać pół pęczka posiekanego koperku lub szczypiorku, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na łyżeczce masła. Zjeść z kromką chleba z pełnego przemiału.
  • Małą bułeczkę przekroić i posmarować łyżeczką masła oraz 2 łyżeczkami dżemu.

II śniadanie i Podwieczorek - 100 kcal

Do wyboru

  • Kromka chleba z masłem i pomidorem.
  • Kromka chrupkiego chleba z 2 łyżeczkami twarożku i pomidorem.
  • Kromka pumpernikla z masłem i pół ogórka.
  • Filiżanka zupy pomidorowej z ryżem.
  • 100ml wywaru warzywnego z roztrzepanym jajkiem.
  • Marchewka z jabłkiem i sokiem cytrynowym.
  • 2 pomidory, 2 cebulki ze szczypiorkiem.
  • 6 cieniutkich plasterków polędwicy wieprzowej.
  • 4 cienkie plasterki mortadeli.
  • Plasterek szynki gotowanej.
  • 6 plasterków polędwicy drobiowej.
  • 10 dag serka homogenizowanego z 10 dag truskawek.
  • 10 dag sera chudego ze szczypiorkiem.
  • Szklanka maślanki z kromką chrupkiego pieczywa.
  • Mały banan. Grejpfrut.
  • 2 brzoskwinie.
  • 2 jabłka.
  • 2 delicje.
  • 5 kostek czekolady.
  • 3 kulki lodów owocowych.

Obiad - 350 kcal

Do wyboru

  • Pokroić w zapałkę 10 dag piersi z kurczaka, małą zieloną lub żółtą cukinię, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą chińską. Posypać tymiankiem, zjeść z kromką chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi ziemniakami.
  • 10-15 dag piersi z kurczaka obsypać przyprawami (Prymat Kucharek, papryka, pieprz, itp.), usmażyć na łyżeczce oliwy. Ugotować 15-20 dag warzyw (kalafiora, brokuła, fasolki szparagowej, marchewki). Zjeść z 1 ziemniakiem.
  • 15 dag piersi indyka oraz 20 dag pieczarek opłukać i pokroić. Obsmażyć na łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkę chudej śmietany. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.
  • 10 dag mielonego mięsa wyrobić z łyżką twarożku, solą i pieprzem. Uformować małe frykadelki. Oczyścić 2 strąki papryki, obrać cebulę. Warzywa drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Frykadelki smażyć z warzywami.
  • Szklankę ugotowanego makaronu zmieszać z sałatką z pomidora, papryki, ogórka i 2 łyżkami twarożku.
  • Szklankę kaszy gryczanej zjeść z jajkiem sadzonym na łyżeczce oleju. Wypić do tego szklankę maślanki lub kefiru.
  • Jednego sporego ziemniaka ugotować w mundurku i pokroić. Mały kawałek czerwonej papryki pokroić  w kostkę. Wymieszać 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżeczkę oliwy, sól i pieprz. Marynatą polać warzywa. 100g fileta z morszczuka, dorsza, flądry, pstrąga lub soli usmażyć na maśle lub margarynie.

Kolacja - 200 kcal

Do wyboru

  • Sałatka z 100g chudej wędliny, 1 cykorii, 1 ogórka kiszonego, 1 kwaśnego jabłka, 100ml jogurtu naturalnego.
  • Pierogi leniwe z chudego twarogu (150g).
  • 2 kromki pieczywa chrupkiego żytniego z masłem lub margaryną i białym serem oraz surówka z cykorii, rzodkiewek i pomidora.
  • Kromka ciemnego pieczywa z 50g chudej wędliny i sałatką z papryki, cebuli i pomidora.
  • Kromka pieczywa i sałatka z pora, ogórka kiszonego, 3 łyżek groszku konserwowego.
  • Sałatka owocowa z kiwi, grejpfruta, plastra ananasa.
  • Sałatka z tuńczykiem (120g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki ugotowanego ryżu, 2  liście kapusty pekińskiej).

Propozycje dań

Śniadanie / kolacja

  • Pasta serowo-jogurtowa. Ser chudy twarogowy wymieszać z jogurtem naturalnym. Dodać świeży szczypiorek oraz przyprawy.
  • Pasta jajko-por. Jajka ugotować na twardo. Por pokroić na pół i na paseczki. Do pora dodać sól i wygnieść. Odlać sok. Do przyrządzonego pora dodać starte na grubych oczkach tarki jajka. Do całości dodać przyprawy oraz jogurt naturalny.
  • Sałatka jajko-tuńczyk. Jajka ugotowane pokroić w kostkę, dodać tuńczyka oraz świeży szczypiorek lub natkę pietruszki. Całość przyprawić oraz dodać jogurt naturalny.
  • Sałatka z sera białego chudego oraz pomidorów. Pomidory i ser pokroić w kostkę. Do całości dodać świeżą bazylię oraz przyprawy. Można dodać również jogurt naturalny.
  • Jogurt naturalny z musli i owocami. Do jogurtu dodać płatki musli oraz świeżo pokrojone owoce (brzoskwinie,jabłka itp.).
  • Pasta z makreli. Do rozdrobnionej makreli dodać pokrojoną w kostkę cebulkę oraz ogórka kiszonego. Całość przyprawić.

Dania obiadowe

  • Filet z ryby (dorsz,panga,mintaj)pieczony w folii. Filet z ryby natrzeć sokiem z cytryny, przprawami-pieprz, zioła, solą oraz rozgniecionym czosnkiem i oliwą. Przyprawioną rybę zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku ok.30 min.1900C.Rybę podawać z ryżem brązowym.
  • Pierś z kurczaka duszony w warzywach. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Wrzucić pokrojony drób na patelnię z dodatkiem oliwy. Lekko podpiec,  później dusić z warzywami – cebulką, czosnkiem, porami oraz pomidorami. Można również dodać kostkę bulionową-warzywną. Podawać z makaronem razowym lub ryżem brązowym.
  • Ryba duszona w ziołach. Filet z ryby skropić sokiem z cytryny i wstawić na 30 minut do lodówki. Na patelnię włożyć oprószoną vegetą i pieprzem rybę, polać oliwą. Całość posypać ziołami. Następnie podlać wodą i dusić około 30 minut. Pod koniec duszenia dodać jeszcze trochę ziół. Rybę podawać z surówką z kapusty kwaszonej.
  • Schab pieczony w rękawie foliowym. Schab natrzeć pieprzem, czosnkiem, papryką oraz vegetą. Przewiązać sznurkiem, pozostawić na 12 godzin. Rozgrzać piekarnik do 1800 C. Włożyć schab do rękawa foliowego. Piec  w tem.200 0C ok.60-70 min.
  • Pulpety w sosie koperkowym. Mięso mielone, drobiowe przyrządzić taka samo jak na kotlety mielone, uformować w kulki. Przyrządzone pulpety wrzucać do gotującej się wody. Zabielić jogurtem naturalnym, na koniec dodać świeży koperek.
  • Ryba pieczona z pieczarkami. Filety osolić, posypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na wysmarowanym oliwą żaroodpornym półmisku. Umyte pieczarki pokroić w ćwiartki, cebulę pokroić w drobną kostkę. Posypać nimi rybę, polać olejem i  30 minut wstawić do gorącego piekarnika. Podawać z makaronem razowym.

Uwaga! Przed zastosowaniem diety, skonsultuj się z naszym Dietetykiem.

 
 
 
Zapisz się na zajęcia
 
Korzystanie ze strony oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, niektóre mogą być już zapisane w przeglądarce. Więcej informacji znajduje się w polityce prywatności.
Projektowanie stron: ARTECH Agencja InteraktywnaARTEH CMS