Przy zakupie karnetu nie
pobieramy wpisowego ani żadnych
dodatkowych opła
t :)


KARNET GRATIS
- zapytaj w recepcji
i przyprowadź przyjaciół :)


PORA DLA SENIORA
- wywiad z Teresą Popowicz

 

 

 

Znajdujesz się aktualnie w: Dietetyka » Dietetyka
Dziś jest Poniedziałek, 20 Listopada 2017, godz.  
 

Zalecenia

10 zasad zdrowego żywienia

  1. Dbaj o różnorodność spożywanych posiłków.
  2. Unikaj nadwagi i otyłości.
  3. Produkty zbożowe powinny stanowić główne źródło energii.
  4. Spożywaj codziennie trzy szklanki-mleko, kefir, jogurt.
  5. Spożywaj z umiarem mięso i jego zamienniki.
  6. Spożywaj codziennie dużo owoców i warzyw.
  7. Ogranicz spożycie tłuszczów, szczególnie zwierzęcych-zawierają niekorzystne dla zdrowia nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol.
  8. Unikaj cukru i słodyczy.
  9. Ograniczaj spożycie soli.
  10. Prowadź aktywny tryb życia

Zalecenia żywieniowe

  1. Produkty zbożowe - 5 porcji dziennie (produkty pełnoziarniste).
  2. Tłuszcze roślinne - dodawać często do potraw.
  3. Warzywa 3-5 razy dziennie, owoce 2-3 razy dziennie.
  4. Orzechy i nasiona roślin strączkowych 1-3 razy dziennie.
  5. Jaja, ryby, drób 1-2 razy dziennie.
  6. Mleko i jego przetwory 1-2 razy dziennie.
  7. Mięso czerwone, białe pieczywo, ryż biały, makarony- spożywać rzadko.

Ogólne zalecenia dietetyczne

Racjonalne odżywianie pokrywa całkowite zapotrzebowanie człowieka na wszystkie składniki niezbędne do rozwoju, życia, wykonywanej aktywności zawodowej i zachowania zdrowia.

Właściwe odżywianie oznacza przyjmowanie składników odżywczych, które:

  • zapewniają dobrą sprawność umysłową i równowagę emocjonalną
  • gwarantują dobrą kondycję
  • zapewniają dzienne zapotrzebowanie energetyczne
  • zmniejszają ryzyko chorób
  • uwzględniają maksymalną długość zdrowego życia

Wszystkie składniki odżywcze są równie ważne i niedobór jednego z nich może prowadzić do zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu. Zapotrzebowanie na poszczególne składniki pożywienia jest bardzo różne - od stosunkowo dużego na węglowodany, białka, tłuszcze do bardzo niewielkiego na witaminy, składniki mineralne. Zależy od płci, wieku, aktywności zawodowej, klimatu, trybu życiu, rodzaju wykonywane pracy, itd.

Zalecenia:

  • Regularne posiłki (koniecznie śniadanie!), co max 3h
  • Około 2l wody mineralnej dziennie (+minimum 1 litr na godzinę treningu)
  • Kolacja bez podstawowego źródła węglowodanów (ryżu, makaronów, ziemniaków i OWOCÓW, chyba że jest to posiłek po treningowy).
  • Dziennie tylko 2 porcje owoców ze względu na zawartość cukru.
  • Dziennie 3 porcje oliwy z oliwek lub oleju lnianego do dwóch wybranych posiłków. Można je do czegoś dodawać (np. do kurczaka, czy sałatki) albo po prostu pić po posiłku.
  • Ostatni posiłek powinien być jedzony ok. 3h przed snem.
  • Makaron i warzywa należy gotować na półtwardo (gotowane zbyt długo za szybko wchłaniają się do krwi i podnoszą poziom cukru).

Piramida zdrowego żywnienia

Wpływ niewłaściwego żywienia na powstanie różnych chorób

 Aktywność fizyczna

Do głównych przyczyn nadwagi i otyłości zaliczamy m. in. niewłaściwe nawyki dietetyczne i brak ruchu. Dlatego też regularna aktywność fizyczna (2, 3 razy w tygodniu) jest jednym z najważniejszych czynników utrzymujących prawidłową wagę ciała, doskonałe zdrowie i samopoczucie. Aktywność fizyczna jest jednocześnie nieodzownym elementem w procesie wychodzenia z nadwagi i uniknięcia ponownego wzrostu wagi. I nie ma skuteczniejszej recepty.



Czujesz niechęć do ćwiczeń, bo wydają ci się nudne lub męczące? Zajrzyj do naszego fitness klubu, a na pewno się zdziwisz! Oferowane przez nas programy NADWAGA STOP  i  SUPER LINIA łączą edukację dietetyczną z bogatą ofertą zajęć ruchowych i odnową biologiczną. Proponowane przez nas formy treningowe są ciekawe i efektywne, często bardziej przypominają świetną zabawę niż męczący trening. Ćwicząc z nami doskonale się relaksujesz i osiągniesz swoje cele. Warto więc zapoznać się z naszą ofertą i przekonać się, jak fajnie jest być fit – z Bodyfit®.
Warto wiedzieć:

Zwiększona aktywność fizyczna
powoduje szybszą utratę masy ciała, normalizację wagi, zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej bez utraty masy mięśniowej, podniesienie sprawności fizycznej, zwiększenie wydolności organizmu, poprawę stanu układu krążenia, poprawę samopoczucia i wzrost energii życiowej oraz zadowolenie z własnej sprawności fizycznej. Radość ciała i radość życia. Sukcesy w życiu i sukcesy zawodowe.

SKŁADNIKI ODŻYWCZE ŹRÓDŁA POKARMOWE
Białko zwierzęce Mleko, jaja, sery, mięso, ryby
Białko roślinne Drożdże, soja, groch, fasola, bób, grzyby, orzechy, kasze grube, mąka razowa
Tłuszcze zwierzęce Masło, sery, śmietana, słonina, łój, smalec, tłuste mięsa, wędliny, tłuste ryby, tran
Tłuszcze roślinne Oleje, oliwa z oliwek, orzechy, kokosy, margaryny
Węglowodany proste Cukier, miód, słodkie owoce, wyroby cukiernicze
Węglowodany złożone Mąki, kasze, pieczywo, makaron, ryż, groch, fasola, ziemniaki
Wapń Mleko, sery, twaróg, ryby z ośćmi np. sardynki, fasola, mąka sojowa, pietruszka, szpinak, sezam
Fosfor Mleko, sery, ryby morskie, mięso, drób, groch, fasola, soja, mąka razowa, orzechy, drożdże
Jod Ryby morskie, soja, owies, czosnek, fasola zielona
Żelazo Mięso, podroby ( serce, wątroba, nerki ), krew, żółtko, drożdże, zielone warzywa liściaste, groch, fasola, soja, mąka razowa
Witamina A Tran, wątroba, nerki, żółtko, mleko, masło, śmietana, tłuste sery, liście warzyw, owoce i warzywa ( żółto-czerwone), dynia, pomarańcze
Witamina B1 Drożdże, mięso wieprzowe, mąka razowa, soja, grube kasze, płatki owsiane, mleko
Witamina B2 Drożdże, mięso, ryby, podroby, jaja, mleko, sery,  mąka razowa, soja
Witamina C Czarne porzeczki, liście pietruszki, owoce głogu, cytrusy, truskawki, chrzan, papryka, kartofle gotowane w mundurkach, szczaw
Witamina D Tran, śledzie, masło, żółtka, ryby morskie, mięso, wątroba
Witamina E Sałata, kiełki zbóż, kukurydza, jarzyny zielone, mąka razowa, mięso, oleje roślinne
Witamina H (biocyna) Wątroba, drożdże, żółtka, grzyby, pełne ziarna pszenicy, mleko, kalafior, szpinak
Witamina K Sałata, kalafior, szpinak, kapusta, marchew, żółtka, pomidory, truskawki
Witamina PP (niacyna) Drożdże, mięso, wątroba, otręby, chleb razowy
Witamina B6 (pirodoksyna) Drożdże, kiełki zbóż, jaja, mięso, ryby, ziemniaki, kapusta, marchew, groch, fasola, mąka razowa
Witamina B12 Wątroba, mleko, nerki, śledzie, żółtka, mięso wołowe i baranie
Kwas pantotenowy Wątroba, drożdże, nerki, serca, jaja, mleko, sery, jarzyny, grzyby, ziemniaki, mąka razowa
Kwas foliowy Wątroba, drożdże, mięso, nerki, móżdżek, szpinak, bób, groch, pszenica, kapusta

Racjonalne zakupy

PAMIĘTAJ:

  • Zrób listę zakupów
  • Nie wchodź głodna/ny do sklepu
  • Kieruj się PIRAMIDĄ ŻYWNOŚCI
  • Sprawdź skład produktów (unikaj Glutaminianu Sodu, Aspartamu, dosładzania, tj. syropu glukozowego)
  • Unikaj przetworzonych, gotowych produktów, wybieraj te – w jak najprostszej formie

W KOSZYKU MOGĄ ZNAJDOWAĆ SIĘ TAKIE PRODUKTY JAK:

  • PIECZYWO: ŻYTNIE 100% NA ZAKWASIE, RYŻOWE, RAZOWE, CHRUPKIE NP. WASA, SONKO
  • WARZYWA STRĄCZKOWE: GROCH, FASOLA, SOCZEWICA, ITP.
  • KASZE: JAGLANA, GRYCZANA
  • RYŻ: BRĄZOWY, DZIKI, BASMATI
  • MAKARONY: RYŻOWY, ŻYTNI, ewentualnie PSZENNY – RAZOWY
  • WARZYWA: SEZONOWE, JĘDRNE, LEKKO NIEDOJRZAŁE; JEŚLI MROŻONE, TO TYLKO ZIELONE (FASOLKA SZPARAGOWA, SZPINAK, BROKUŁY, GROSZEK ZIELONY)
  • OWOCE: SEZONOWE, JĘDRNE, LEKKO NIEDOJRZAŁE; UNIKAJ BANANÓW
  • JAJA: NAJLEPIEJ OD KUR ZIELONONÓŻEK
  • MIĘSO: BIAŁE, TJ. INDYK, KACZKA, KRÓLIK, KURCZAK (tylko wiejski); UNIKAJ WĘDLIN, KIEŁBAS
  • RYBY: PSTRĄG, KARGULENA, KARP, WYBIERAJ MNIEJSZE SZTUKI
  • TŁUSZCZE: OLEJE TŁOCZONE NA ZIMNO, DO SMAŻENIA – RZEPAKOWY, DO SAŁATEK – LNIANY, Z PESTEK WINOGRON, OLIWA Z OLIWEK, OLEJ SŁONECZENIKOWY
  • PRZEKĄSKI: SUSZONE OWOCE, TJ. ŚLIWKI, FIGI, JABŁKA, MORELE; ORZECHY, ZIARNA I PESTKI, TJ. SŁONECZNIKA, DYNI; GORZKA CZEKOLADA (POWYŻEJ 70% KAKAO)
  • PRZYPRAWY: NATURALNE, POJEDYNCZE ZIOŁA ŚWIEŻE I SUSZONE; UNIKAJ VEGETTY, itp.
  • MIÓD: SPADZIOWY, IGLASTY, GRYCZANY
  • DO SŁODZENIA: KSYLITOL, STEVIA
  • PŁATKI: OWSIANE, ŻYTNIE, JAGLANE
  • PŁYNY: WODA ŹRÓDLANA np. Cisowianka, HERBATA TJ. YERBA MATE, ROOIBOS, JESIENNE  (np. z cynamonem, imbirem, goździkami), MIESZANKI  ZIOŁOWE RÓŻNEGO RODZAJU
 
 
 
Zapisz się na zajęcia
 
Korzystanie ze strony oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, niektóre mogą być już zapisane w przeglądarce. Więcej informacji znajduje się w polityce prywatności.
Projektowanie stron: ARTECH Agencja InteraktywnaARTEH CMS